Mănăstiri și schituri

Mănăstirea Tarcău
Mănăstirea Tarcău este situată pe valea Tarcăului la aproximativ 43 km de localitatea Piatra Neamț.
În trecut, mănăstirea era cunoscută sub denumirea de Schitul Tarcău, locaș de cult pentru călugări. Mănăstirea are hramul “Duminica Tuturor Sfinților”, sărbătorit pe data de 26 iunie.
În ceea ce privește arhitectura mănăstirii, aceasta este din lemn de frasin, iar planul este in formă de cruce, extremitățile de la apus și răsărit rotunjite, absidele laterale fiind bine pronunțate, de forma pentagonală.
Acoperișul în două pante repezi subliniază prin ușoare ondulații prezența șanurilor laterale, iar turnul-clopotniță construit separat în 1868 din bârne de lemn are două nivele și un acoperiș bulbat, mai puțin obișnuit la bisericile modovenești.
Intrarea în Mănăstirea Tarcău, situată spre sud, este protejată de un pridvor închis adăugat în 1936, iar în interior o arcadă din bârne separă pronaosul de naos.
Cele două parți interioare sunt acoperite de bolți caracteristice acestui gen de construcții, rezultate din îmbinarea unor bârne a caror lungime se reduce succesiv.
Bolta naosului se desfășoară pe axul longitudinal, având la partea superioară o suprafață hexagonală spre care converg fasiile curbe din care este alcătuită.
Catapeteasma, cu cele cinci rânduri de icoane este executată pe scânduri late de tei, fixate pe un schelet de bârne.
A fost zugravită și montată în secolul trecut, probabil tot în jurul anului 1833. Este bine conservată și etalează calități artistice de netăgăduit, exprimate îndeosebi prin cursivitatea liniilor, precizie și vivacitate cromatică.
Tot din secolul al XIX-lea datează și două case monahale, cărora li s-au adăugat în ultimii ani și alte construcții, care închid incinta mănăstirii pe latura sa vestică.

 

 

Biserica Adormirea Maicii Domnului
Biserica s-a sfinți la 12 mai 1912 de Preasfințitul Arhiereu Antim Botoșăneanu, preot fiind Petru Bălănescu.
Cu ajutorul credincioșilor din zonă, în perioada 1989-2000 s-au făcut lucrări de renovare. Resfințirea a fost făcută de către Înalt Prea Sfinția Sa Daniel Mitropolit al Moldovei și Bucovinei la data de 1 octombrie 2000.

 

 

 

 

 

Schitul Sf. Mina
Schitul Sf. Mina a fost înființat în anul 1957 și are hramul “Sf. Mucenic Mina”. Se află situat în satul Brateș, la confuența pârâului Brateș cu Tarcăul.
Acesta prezintă interes pentru turiști datorită locației în care se află și atmosferei liniștite din zona respectivă. Este un loc ideal pentru pelerinaj, relaxare și rugăciune pentru potențialii turiști.