Muzeul Iulia Hălăucescu Tarcău

Muzeul de artă Iulia Hălăucescu din Tarcău

Iulia Hălăucescu (n. 31 martie 1924, Tarcău, jud. Neamț – d. 18 decembrie 2007, Piatra Neamț) a fost o pictoriță româncă, reprezentantă a realismului socialist.
Se naşte la 31 martie 1924, in comuna Tarcău, judetul Neamț, intr-o familie cu vechi tradiții preoţesti. Tatăl, parohul Gheorghe Verşescu, ai carui înaintași au îmbrațișat preoția încă din secolul al XVIII-lea, s-a distins nu doar în plan teologic, ci și ca intelectual de marcă; monografia sa “Comuna Tarcău” fiind incununată cu mențiunea “Năsturel” a Academiei Române. Mama, Domnica, era fiica preotului Gavril Danielescu.
A absolvit Facultatea de Litere și Filosofie București, Facultatea de Belle Arte Iași, Institutul Nicolae Grigorescu București și a făcut studii în particular cu pictorul emerit R. Schwetzer-Cumpăna.
A deschis peste 60 de expoziții personale în tară și străinătate, dintre care patru mari restrospective, ultima în 2001 la București – la Parlamentul României, în Sala Brâncuși. A participat la peste 30 de expoziții retrospective organizate de Ministerul Culturii.

16 noiembrie 2003 – Se deschide Muzeul de arta “Iulia Hălăucescu” din comuna Tarcău, judetul Neamţ.
Muzeul Iulia Hălăucescu din Tarcău găzduieşte 120 de tablouri în acuarelă şi ulei ale artistei, 25 de piese de mobilier din atelierul de pictură al artistei şi o expoziţie de ceramică şi unelte meşteşugăreşti din zona comunei Tarcău formată din 178 exponate.