Rezervații naturale

Rezervația forestieră Goșman
Rezervația forestieră pădurea Goşman – Comuna Tarcău, 173 ha

Rezervaţia forestieră, aparţinând comunei Tarcău, în suprafaţă de 173 ha, se află situată pe versantul stâng al pârâului Goşman, în apropiere de confluenţa sa cu pârâul Tarcău.Pădurea adăpostește specii rare de păsări și specii de plante importante pentru flora din zonă. Specificul acestui versant este dat de ondularea sa, cu o înclinare între 25°- 45°, cu înalţimi cuprinse între 700-1300 m, acoperit cu arboret natural de molid, brad, fag, în vârstă de 140-260 de ani, la care se adaugă ulmul, paltinul de munte, alunul, scorusul şa.
Pădurea Goşman prezintă un stadiu de codru secular, neinfluenţat de om, al cărui arboret variază ca vârstă, înalţime şi dimensiuni, de la uriaşi bătrâni de sute de ani, ce ating înălţimea de peste 60 m cu diametru la bază de 150 cm – lucru rar întâlnit în padurile virgine de molid din ţara noastră – până la puieţi mici, abia instalaţi; predominanţi rămân însă arborii bătrâni, cu înălţimi cuprinse între 40-55 m şi diametrul între 30 şi 70 cm.
Pădurea se confruntă cu fenomenul de elagaj natural; din cauza desimii codrului, partea inferioară a tulpinilor este puternic umbrită, frunzele crăcilor inferioare nu pot asimila hrana, ceea ce duce la uscarea şi ruperea ramurilor de la bază şi căderea lor. Ciotul rămas este acoperit de noi straturi de lemn şi apoi de scoarţă, necunoscându-se locul unde a fost craca. Nodurile din interiorul tulpinii nu sunt altceva decât urmele crăcilor cazute datorită acestui elagaj natural.
Pe langă valoarea ştiinţifică rezervaţia se impune şi prin importanţa peisagistică şi social -educativă, care merită măsuri de protecţie stricte.
Rezervația se află în administrarea Direcției Silvice – Piatra Neamț, Ocolul Silvic Brateș.

Rezervatia Faunistică Brateș
Suprafata totala de 35.7ha;
Rezervaţia de cocoşi-de-munte

Continuând urcuşul pe valea Tarcăului şi urmând drumurile forestiere și traseele marcate se ajunge la zona de protecţie pentru cocoşii-de-munte din rezervaţia faunistică Brateş (Tărhăuș). Pasăre foarte sperioasă, cocoşul de munte poate fi văzut foarte rar în natură. În perioada de împerechere, numită rotit, are un comportament care favorizează apropierea de el. Această perioadă începe la jumătatea lunii aprilie şi ţine până la jumătatea lunii mai.
Atunci, dintr-un arbore înalt, pe întuneric, cocoşul cheamă găinile cu un sunet specific, după ce îşi întinde gâtul, îşi lasă aripile, îşi umflă penajul şi îşi desface coada în evantai, etalându-şi frumuseţa culorilor vii. În acest moment, ochii i se acoperă, urechile i se înfundă şi, pentru câteva clipe, el nu mai vede şi nu mai aude nimic. Cei care au multă răbdare pot să avanseze în cele câteva secunde, ascunşi după trunchiuri, până la limita vizibilităţii şi să admire cocoşii.
Rezervația se află în administrarea Direcției Silvice – Piatra Neamț, Ocolul Silvic Brateș.